Recept na tradičný slovenský guláš

Suroviny (pre 6 osôb)

 

1 kg hovädzieho alebo bravčového mäsa (môže byť aj mix)

4 väčšie cibule

4 strúky cesnaku

3 lyžice bravčovej masti (alebo oleja)

2 čl sladkej papriky

1 čl mletej štipľavej papriky (podľa chuti) 1 čl rasce

2 čl majoránky

1 bobkový list

2 čl soli (alebo podľa chuti)

Čierne korenie (podľa chuti)

4 zemiaky (na zahustenie a do polievky) 1 liter hovädieho vývaru alebo vody

200 ml červeného suchého vína (voliteľné, pre bohatšiu chuť)

2 paradajky alebo 4 lyžice paradajkového pretlaku

1 zelená paprika

Chlieb alebo domáce halušky na podávanie

Recept na tradičný slovenský guláš

Tradičný slovenský guláš je srdcom našej kuchyne. Tento pokrm je obľúbený na rodinných stretnutiach, oslavách alebo pri prírode, keď sa varí vo veľkom kotlíku nad ohňom. Guláš spája ťažké chute, ktoré zahrievajú telo i dušu, a jeho príprava je rituálom, ktorý stojí za to si vychutnať. V tomto článku vám prinášame osvedčený recept na pravý slovenský guláš, ktorý si môžete pripraviť doma alebo v kotlíku u nás v Apartmánoch Žakovce & SPA.

Dobrodružný park Tricklandia

Postup prípravy

 

1. Príprava surovín

Predtým, ako začnete variť, si pripravte všetky suroviny. Mäso nakrájajte na kocky približne rovnakej veľkosti, cibulu nasekajte nadrobno a cesnak pretlačte. Zemiaky ošústite a nakrájajte na menšie köcky, paradajky sparte a olúpte. Ak používate paradajkový pretlak, odmerajte ho do misky. Papriku nakrájajte na prúhy alebo kocky.

 

2. Opekanie cibule a mäsa

Na strednom ohni zohrejte bravčovú masť vo veľkom hrnci alebo kotlíku. Pridajte nasekanú cibuľu a opražte ju dozlata. Keď začne cibuľa karamelizovať, pridajte cesnak a nechajte ho rozvoňať (približne 30 sekúnd). Potom pridajte kúsky mäsa a restujte ich, kým sa uzavrie povrch a mäso zošedne.

 

3. Dochutenie a dusenie

Pridajte sladkú aj štipľavú papriku, rascu, majoránku, bobkový list a soľ. Krátko premiešajte, aby sa koreniny rozvoňali, ale dávajte pozor, aby paprika neprihorela, pretože by jedlo mohlo zhorknúť. Pridajte paradajky (alebo paradajkový pretlak) a podlejte vývarom alebo vodou tak, aby bolo mäso takmer ponorené. Pridajte červené víno, ak ho používate.

 

4. Pomalé varenie

Zakryte hrniec pokrievkou a guláš varte na miernom ohni, kým sa mäso začne rozpadávať (1,5 – 2 hodiny). Počas varenia guláš občas premiešajte a v prípade potreby pridajte trochu vývaru alebo vody.

 

5. Dokončenie

Keď je mäso mäkké, pridajte zemiaky a zelenú papriku. Varte ešte asi 20 minút, aby sa zemiaky uvarili a guláš sa mierne zahustil. Pred podávaním ochutnajte a podľa potreby pridajte soľ alebo korenie.

Tipy na servírovanie

Tipy na servírovanie

  1. Chlieb: Najlepšie chutí s chrumkavým domácim chlebom, ktorý môžete namáčať do hustočke polievky.

  2. Halušky: Ak chcete niečo extra, pripravte si domáce halušky.

  3. Čerstvé bylinky: Pri podávaní ozdobte guláš čerstvým nasekaným petržlenom.

Guláš v Apartmánoch Žakovce & SPA

Guláš v Apartmánoch Žakovce & SPA

 

Chcete si tento kulinársky zážitok vychutnať pri ohni pod Tatrami? Výborne! V Apartmánoch Žakovce & SPA máte k dispozícii kotlíky na varenie guláša, vonkajšie grily a dostatok priestoru na posedenie s rodinou alebo priateľmi.